Stekt chorzopølse




Dette er enkelt men kjempe, kjempe godt.


1 pk chorzopølse


Sett stekepanna på det laveste på komfyren Så legger du pølseskivene i stekepanna. Etter hvert vil du se at fettet fra pølsa trekker ut. Stek dem til de blir sprøe. Legg du skivene på kjøkkenpapir for å få bort fettet. Sprø chorzopølse er knall godt til salater, fisk og kjøtt.

Hvitløkpita med persille





2 ss olivenolje
1 fedd hvitløk, knust
2 pitabrød
2 ss hakket frisk persille
nykvernet pepper


Bland olje og hvitløk i en bolle, og krydre med nykvernet pepper. Forvarm oljepanna på 180 grader.

Del pitabrødene i to, og åpnedem forsiktig. Skjær hvert stykke i tre smale biter. Legg pitabrødene i oljepanna, og stek dem på den ene siden i ca 1-2 minutter til de er sprø og gylne uten lokk.

Snu pitabrødene, drypp hvitløkoljen over, og stek videre i rundt ett minutt til de er sprø og gylne. Dryss persille over, og server straks

Dampet blåskjell



Når du skal rense blåskjellene er det viktig at de med sprekker kastes. Kast også de som har åpnet seg og ikke vil lukke seg igjen når de klemmes på.

Dampet blåskjell

Til 2 personer

1 kg Blåskjell
70g sellerirot, finhakket
1/2 liten løk, finhakket
5 cm purre, finhakket


Vær generøs, kjøp inntil 1 kg Blåskjell per gjest.
Oppbevar skjellene kjølig og mørkt (tildekket). Kun levende skjell skal brukes.
De skjellene som gaper litt, vil lukke seg om du gir de et lite kakk. Tviler du så legg dem i vann. Kast de som ikke lukker seg.

Ha blåskjellene i en kjele sammen med løk, purre, selleri.


Bruk sterk varme, det du gjør er å sette kjelen på litt mer en medium varme, da går det raskt. Sett på lokk og skru ned på lav varme.
Etter 3- 4 minutter ristes kjelen 3 ganger, slik at de underste skjellene kommer opp.
Damp videre 4– 5 minutter til skjellene har åpnet seg og server straks.

Når skjellene åpner seg kan du tilføre den smaken du ønsker.
Kast de skjellene som ikke har åpnet seg etter damping.

Finnbiff



500 g reinsdyrskav

1 ts salt

½ ts pepper

1 løk

150 g sopp

5 skiver brunost

1 beger seterrømme

1 dl fløte



Surr tint finnbiff i en varm panne samen med hakket løk. Dryss over litt salt og pepper. Vær forsiktig med saltet.


Tilsett sopp skåret i skiver eller båter og la dem surre med. Ha i rømme og fløte og rør forsiktig til osten har smeltet.

La kjelen surre på svak varme til alt er godt blandet.


En kan erstatte rømme med kesam som er et godt alternativ.



Server med potetstappe tyttebær.

Saladmaster oksesteik


2 kg surret okse steik

3 stk gulrøtter i store biter

½ stk sellerirot i store biter

2 stk løk i båter

1 stk purre

salt og pepper



Gni steken inn med salt og pepper. Forvarm oljepanna på 230 ºC og brun steken på alle sider. Legg grønnsakene rundt steken og sett på lokket. Når det klikker, skrur du ned på 120 ºC. Nå blir ventilen stille en stund. Når det klikker igjen skrur du ned til 90 ºC. La steken stå i ca. 1 ½ time. Sjekk om den er ferdig ved å stikke en strikkepinne inn der kjøttet er tykkest og se om kjøttsaften er klar. Du vil nå ha mye kraft i kjelen til å lage saus av.

Server med kokte grønnsaker



Tips

La steken hvile ca 15 minutter før du skjærer den i skiver. Da mister du ikke kjøttsaften i kjøttet.

Suksesskake



Mandelbunn:

Denne er kjempe enkel og god, det finnes ett utall av mandelbunner, men denne syntes jeg er veldig god!

200 g Malte mandler
200 g melis
3 egg
1 1/2 ss hvetemel
1/2 ts bakepulver



Alt blandes sammen, og stekes i rund form eller i kjele ca 24 cm, med bakepapir i bunnen, på 150 grader 30-40 minutter.



Eggekrem:

4 eggeplommer
1 1/2 dl fløte
120 g melis
100 gr smør

Rør sammen eggeplommer, fløte og melis i en kjele.Varmes opp under omrøring på svak varme. Når blandingen tykner, ta den av platen. Den må ikke koke! avkjøles. Rør smøret mykt i en bolle, rør eggekremen inn litt etter litt.Ha kremen på kaken, eller inni og ønskelig. Pynt gjerne med litt revet sjokolade.(på denne kaken har jeg doblet både bunn og krem.)

Fiskesuppe





1 fennikel, finsnittet


5 sjalottløk, finsnittet


10 fedd hvitløk, delt i to


4 dl olivenolje


1 boks hermetisk tomat


3 ss tørr vermut, Noilly prat


2 dl tørr hvitvin


1 ss frisk timian, finhakket


½ ss frisk rosmarin, finhakket


1 ss fennikelfrau


10 hvite pepperkorn


500 g uerfilet


2 l fiskekraft


2 l sjøkrepskraft


Sjøsalt, hvit pepper





Fres fennikel, sjalottløk og hvitløk i en kjele på medium varme. Tilsett tomatene med laken og la det koke inn. Hell på vermut og vin, og la det koke inn på medium varme. Rør inn krydder, tilsett fisken og hell på kraft. Helst fisk - og sjøkrepskraft, kok alt inn til 2 l. Viss ikke du får tak i sjøkrepskraft kan du bruke bare fiskekraft. Her skal du ikke ha lokket på. Kjør blandingen glatt i food - processor og sil den gjennom en fin sikt.




Her har jeg servert suppen med uer og blomkålpurré

Toast med stekt sopp og pisket fløte




500 g assortert utvalg av sopp, bakt med litt olje ved 150 grader i oljepanna i ca 10 minutter.
1 Syltet sjalottløk, fås på glass
1 liten dusk persille
1 kinesisk hvitløk
saft av 1/2 sitron
ekstra virgin olivenolje
salt og pepper
4 skiver loff


Del den bakte soppen i grove biter og bland den med olivenolje og skivet hvitløk. Krydre med salt og pepper og stek den 1-2 minutter på hver side. De siste 30 sekundene legger du skivene av loff i stekepanna eller oljepanna.(Viss du bruker stekepanne steker du på medium. Viss du bruker oljepanna steker du på 230 grader). Når brødet er ferdig gnis det godt inn med hvitløk og anrettes med soppen. Hell over olivenolje, sitronsaft og hakket persille. topp toasten med lit pisket kremfløte.


Serveres som egen rett eller som tilbehør til kjøtt og fisk

Spesiell blomkålsuppen






Til 4-6 personer


Denne blomkålsuppen er ikke helt som andre bolmkålsupper, siden blomkål bakes i oljepanna før den kokes. Det tar litt lenger tid, men suppen får en fyldig og god smak!




1 ganske stor blomkål

litt olivenolje

1 stor gul løk

2-3 fedd hvitløk

2 middels store poteter

1 liter vann

1 grønnsakbuljongterning

1/2 dl havrefløte eller vanlig fløte

salt, cayennepepper




Varm oljepanna til 180 grader. Skyll blomkålen, del den i og legg dem i oljepanna. Skrell løk og hvitløk, og del løken i båter. Ha i oljepanna sammen med blomkålen. Drypp over litt olivenolje. Bak i oljepanna i va 15-20 minutter, til bolmkålen er nokså myk. Rør en gang eller to under baking, så ikke blomkålen blir svidd.



Ha blomkåle, løk og hvitløk i en kjele sammen med poteter (skrelles og deles i terninger), vann og buljongterning. La koke på svak varme til potetene er møre, ca20-25 minutter.kjør suppen glatt med en stavmikser. Ha i fløte, og kok opp på nytt. smak til med salt og cayennepepper. Server med brød - og dryss gjerne over litt persille eller gressløk ved servering. Ha i sprøstekt bacon i suppa det gjør susen.

Man tager hva man haver...

Vi hadde vært på langtur, var rett og slett så slitne at vi ikke orket å stikke innom butikken. Vi dro heller rett hjem. Vi var sultne så mat måtte vi ha! Vi lurte på hva vi hadde i kjøleskapet? Nå skal vi se; en liten pepperbiff, ett kyllingbryst, litt bacon, hjertesalat, rødløk, tomat, paprika og agurk.


Vi fant også litt rømmedressing fra Peppes + at vi hadde noe tørt fransk bondebrød, men får holde.Vi begynte å skjære det tørre brødet i skiver og stekte dem i oljepanna på 180 grader i 1 minutt på hver side, hadde på dressing slik at brødet skulle bli saftig. Etter det la vi på hjertesalat, rødløk, tomat, stekt bacon, kylling og hadde på mer dressing slik at smørbrødet ble saftig.


Ha på paprika. Så hadde vi på mer hjertesalat og la biffen på toppen. Vi topper smørbrødet med agurk som vi skjærte på langs og vi krydret smørbrødet med salvie og gressløk.


Dette smørbrødet er som en middag

Squash- og kapersdipp




























Denne lette og spenstige dippen er et sunt alternativ hvis du ønsker en myk, kremet dipp uten for mange kalorier. Server den varm eller kald med kjeks eller ristede pitabiter.


3 squash, i skiver
1/2 hvitløkfedd, knust
2 ts kapers, skyllet
1 klype knust tørket chili (eller chilipulver)
2 ss olivenolje
1/4 sitron
salt


Ha squashskivene i en kjele. Sett på lokket og sett kjelen på medium varme til det begynner å klikke, skru ned på lav varme og la den stå i ca 5 minutter til den er mør.

Ha squashen i en kjøkkenmaskin, tilsett hvitløk, kapers, chili og olivenolje. Kjør til du har en jevn puré. Smak til med krydder, og tilsett sitronsaft etter smak.

Ha dippsausen over i en bolle, og server den varm. Alternativ kan du la den avkjøles før servering.

koking av Fersk og tørket pasta




















Fersk pasta blir som oftest laget med egg, og kan lages hjemme eller kjøpes ferdig i supermarkeder eller spesialforretninger. Hjemmelaget pasta må spises innen to til tre timer, eller tørkes godt og lagres. Den kan holde seg i inntil en måned i kjøleskap. Fersk pasta trenger mye kortere koketid enn tørket.



Fersk pasta oppskrift


500 g durumhvete eller hvetemel

10 eggeplommer

1 egg

1 klype salt

3 dråper olivenolje


Kjør alt på en kjøkkenmaskin i 20 sekunder. Kna sammen deigen, pakk den i plast og legg den kaldt i minst 2 timer. Ta ut deigen og kjevl/rull den til ønsket tykkelse. Strimles for hånd eller i pastamaskin. Kokes opp raskt i 2-3 min.


Tørket pasta


Den beste tørkede pastaen blir laget av durumhvete og vann. Den fås i en rekke varianter


isupermarkeder eller spesialforretninger (sløyfer, skjell, spagetti, makaroni m.m.). Tørket pasta holder seg uendelig lenge hvis den lagres kjølig og tørt. Kokt pasta firedobler sitt volum.




Koking av pasta


Koking av pastaen skjer i rikelig kokende og saltet vann. Fersk hjemmelaget pasta trenger kun et par minutter, tørket kjøpepasta skal ikke kokes lenger enn at den fremdeles yter litt tyggemotstand. Da er den al dente. Bruk rikelig med vann og stor nok kjele så pastaen har god plass til å svelle uten å klebe seg sammen.

Koking av spaghetti eller makaroni

100 g spaghetti eller 3 dl makaroni


1 1/2 liter vann


1 ts salt


2 ts olje

Kok opp vann, salt og olje i en stor kasserolle.
Legg i spaghettien eller makaronien. Rør om med ein tregaffel, slik at spaghettien eller makaronien ikke klistrer seg sammen.
Kok uten lokk på middels varme. (Koketid: Se pakken.)
Rør av og til.
Hell spaghettien eller makaronien opp i et dørslag. La vannet renne av.

Jordbærpai med vaniljekrem


















Jordbærpai hører sommeren til synes jeg, den er frisk og kremaktig.



Paideig:


125 g kaldt smør

2 dl hvetemel

1 dl havregryn

2 ss sukker

1 ss vann




Fyll:


1 1/2 dl jordbærgele

3 dl vaniljekrem

500 g jordbær


Skjær smøret i terninger. Finfordel smøret, hvetemelet, havregryn og sukker til en smuldrete masse. Tilsett vann og arbeid alt sammen til en smidig deig. Trykk ut deigen i en form ellerkjele, 24 cm i diameter. Prikk bunnen med en gaffel, og la paibunnen hvile i kjøleskapet i minst 1 time. Sett ovnen på 200 grader. Paien skal steke i ca 20 min midt i ovnen. Ta ut paien og la den bli kald. Smelt jordbærgele. Fyll paien med vaniljekrem, og legg på hele eller halve jordbær. Ha over geleen og sett den i kjøleskapet slik at den blir kald.



NB! Det kan være lurt å tilsette litt mer vaniljesmak i kremen f.eks. en vaniljestang.





















Sitron- og urterisotto med stekt sopp





















Til 8 personer:


1 L grønnsakbuljong
1 klype gurkemeie
2 ss olivenolje
1 purreløk, skåret i fine strimler
2 fedd hvitløk, knust
440 g risottoris
3 ts finrevet sitronskall
2 ss sitronsaft
2 ss bladpersille, hakket
2 ss gressløk, klippet
2 ss oregano, hakket
75 g nyrevet parmesan
100 g mascarpone
30 g usaltet smør
1 ss olivenolje
200 g østerssopp
1 ss balsamicoeddik




Ha buljongen i en kjele, og tilsett gurkemeie. Kok opp, skru ned varmen, og la kraften trekke.Varm olivenolje i en vid kjele på middels varme. Ha i purren, og la den frese i 2 minutter. tilsett hvitløk, og la det frese i ytterligere 2 minutter eller til løken er gyllen. Skru ned varmen til lav og ha i risen under omrøring til den er godt dekket. Tilsett halvparten av sitronskallet og sitronsaften, og spe deretter med en øse buljong av gangen under omrøring. Forsett til risen har absorbert all væsken og er myk og kremaktig.Ta kjelen av varmen. Rør inn urter, parmesan, mascarpone og resten av sitronskallet og sitronjusen. Sett på lokk, og hold varmt.Smelt smør og olje i en stekepanne. Ha i sopp og balsamicoeddik, og la det surre på medium varme i 5 -7 minutter, eller til soppen er myk og all væsken absorbert. Klar til servering.



Flesk og duppe



Til 4 personer

600 g lettsaltet sideflesk
4 ss smør
4 ss hvetemel
5 dl melk
½ ts salt
¼ ts pepper

Lag en hvit saus ved å smelte smør i en kjele og rør inn mel. Spe med melk mens du rører godt. Kok opp så det tykner.

Skjær svoren av flesket og skjær det i tynne skiver. Stek skivene på begge sider. Ha fettet som ligger i pannen når du har stekt flesket opp i den hvite sausen. Smak til med salt og pepper. Ha eventuelt i finhakket persille til slutt.

Serveres med kokte poteter, kokte gulrøtter eller kålrabistappe.

Limemarinerte bær




















250 g jordbær
150 g bringebær
150 g blåbær
saft av 4 lime
100 g sukrin melis eller vanlig melis


Rens og vask bærene. Press ut saften av limen i termobollen og tilsett melis, og vend bærene forsiktig inn i marinaden. Nå er bærene klare til servering. Server gjerne med limekrem eller vaniljeis. Dette er en frisk sommerdessert på en varm sommerdag!