Klassisk nøttestek



200 gr nøtter, hakket
100 gr brødsmuler
1 løk, hakket
2 hvitløksfedd, hakket
1 ss olje
2 ss soyamel
1 ts krydderblanding
1 ts grønnsaksbuljong
1 1/2 dl kokende vann
salt og pepper


Stek løk og hvitløk i olje til de blir myke. Hell blandingen over i termobolla. Bland inn resten av ingrediensene. Smør en kjele og hell i blandingen. Skru av knotten på lokket og Sett på lokket sett kjelen inn i ovnen og stek på 180 grader i en time.

Fiskegryte

600 g kokt, renset fisk
500 g kokte poteter
1 purre eller 1 løk
1 gulrot
4 ss smør
5 ss hvetemel
6 dl melk
1 terning fiskebuljong
salt og pepper

I denne gryten kan du bruke all slags fisk.

Bruk kokt fisk, enten fersk eller lettsaltet, fisken skal være helt fri for skinn og ben. Skjær kokte, skrelte poteter i biter. Rens og finsnitt purren og gulrot, fres dem myk i smøret i oljepanna på 150 grder og dryss melet over. Rør det sammen og spe med melken. Skru ned til 90 grader. Og la sausen tykne. Smuldre i en buljongterning og smak til med salt og pepper. La sausen koke i noen minutter under lokk. Legg i potetene og fisken og la alt trekke under lokk på 90 grader til det er gjennomvarmt.
Server med flatbrød

Ishavsrøye med solbærtrekt sellerirot


2 stk ishavsrøye
2 ts usaltet smør

Begynn å lag solbærtrekt sellerirot, så sausen og tilslutt steking av ishavsrøye  

Solbærtrekt sellerirot:

3 sellerirot

3 dl solbærsirup
2 dl eplemost


Skrell sellerirot, del den i terninger, ha dem i en kjele hel over solbærsirup og eplemost la dem trekke på svak varme under lokk til dem blir møre.

Saus:
2,5 dl fiskekraft
50 g  usaltet smør

kok ned fiskekraften til det halve, pisk inn temperert smør og tilsett gressløk eller vårløk.

Steking av fisk:
Forvarm stekepanna på medium varme. Tilsett smør. Ha i fisken og skru ned til lav varme. fisken skal stekes kun på en side. ca 10 minutter.

Laks i burger

500 g laksefilet uten skinn og bein
1 ts rapsolje
1 ts smør
burgerbrød
6 skiver tomat
6 skiver agurk
6 løkringer
8 stk sukkererter
6 store blader crispisalat
salt og pepper

Forvarm stekepanna på medium varme. Stek brødene i panna slik at de blir myke og sprøe. Skru ned varmen til lav. tilsett olje og smør i panna og legg i laksestykkene, stek laksen i ca 4 minutter på hvær side. Klargjør salat, tomat, agurk, løk og sukkererter.

Rømme dressing:
4ss rømme
1 fedd finhakket hvitløk
1 ss finhakket løk

Bland rømme og finhakket hvitløk,løk og smak til med salt og pepper.


Steking av kyllingbryst eller lår

Forvarm oljepanna på 230 grader. Stek kyllingbrystene eller kyllinglår 8 minutter på hver side med lokket på skrå.

Tips:
For å få sjy av kyllingen slår du av oljepanna etter 8 minutter. Snu kyllingbrystene eller kyllinglår og stek dem under lokk på etter varmen. Nå får du en sterk god sjy i oljepanna. Ca. 10 minutter under lokk.

Smalahove


Beregn 1/2 smalahove pr. person



Smalahove bør vannes ut i minimum 4 timer eller over natten.

Legg smalahove på pinner slik som pinnekjøtt og sett på lokket. Stil kjelen på medium varme. Når det begyner å klikke skrur du ned til lav varme. Smalahove skal stå i 3 - 4 timer.

Det finnes både flådd og uflådd smalahove tilgjengelig i butikken. Flådd hove er for "nybegynnere", mens uflådde hover er for de mest garvede smalahove-etarane.

Smalahove serveres normalt med nykokte poteter, kraft fra trekkingen og kålrotstappe. Men det kan også serveres med grønne erter og baconfett. Den tradisjonelle vossakorven har også en naturlig plass i smalahovemåltidet.


Slik spiser man smalahove:


Det vanlige er å starte ved øret. Her er det mye fett, og da gjelder det å få det i seg mens det er varmt. Det samme gjelder øyet.

Man starter ved fremre del av hodet og snitter seg bakover mellom tennene i over- og underkjeven. Så bryter en kjeven ut, og da kommer en lett til og kan få tak i øyet. Øyet snittes varsomt opp og man skraper ut eplet. Det som da er igjen; øyemuskelen, regner mange som det beste på hele sauen. Men det må spises mens det er varmt. En annen delikatesse for mange er tungen.

Så spiser man seg nedover hodet og i området rundt kjeven finner man det kjøttet som er minst fett.

Stekt kyllingbryst med byggotto, baby leaf salat og pesto

Til 4-5 personer:

480 g kyllingbryst

Forvarm oljepanna på 230 grader. Stek kyllingbrystene 8 minutter på hver side med lokket på skrå.

Byggotto:

1 L kyllingkraft eller grønnsakkraft
1 ss usaltet smør
1 liten løk, finhakket
150 byggris
50 g nyrevet parmesan
salt og nykvernet svart pepper
4 ss finhakket basilikum

Smelt smør i en kjele på medium varme. Tilsett løken, og stek den under omrøring i 5 minutter, eller til den er myk og begynn er å bli gyllen. La den ikke bli brun.

Demp varnen, tilsett byggrisen, og bland godt. Stek under kostant omrøring i 2 minutter.

Tilsett den varme kyllingkraften, en øse av gangen. Rør hele tiden, og tilsett mer væske etter hvert som byggrisen absorberer kraften. Øk varmen et hakk, slik at væsken bobler. byggrisen skal små koke i 15 minutter. Rør hele tiden. Væsken absorbert og byggrisen er kremete. smak til med salt og pepper.

Ta byggottoen av varmen, og rør deretter inn parmesan til osten smelter og tilsett hakket basilikum.

Kjøp baby leaf mix som du blander med plomme tomater, redik og sukkererter. Vend inn 3 ss med pesto i salaten. Vend godt. Se oppskrift på pesto

Byggris

Byggris er et sunt alternativ til ris, pasta og potet. Du kan også lage byggotto som er kjempe godt til fisk og kjøtt eller som egen rett.
Begynn med å koke byggrisen som anvist på pakken, det er boil - in - bag, så det er enkelt og greit! 
Bygg er sunt fordi det inneholder betaglukaner, som er et stoff som skaper et bedre klima i tarmen. Det er også med på å redusere kolesterolnivået i kroppen.

Potetskive med ertekrem og aioli med kapers, bakt chili

Bakt små potet:
1 kg små potet
1 sitron
4 fedd hvitløk
2 ss rapsloje

Vask og skrubb potetene godt og legg dem i oljepanna. Bruk en gaffel å stikk i potetene. Ha på olje og knus hvitløk feddene og ha dem oppi poteten. Skjær sitronen i båter og press sitron saft over potetene. Blad godt. Legg på lokket. Sett oljepanna på 230 grader. La potetene bake seg i ca. 20 minutter eller til de er møre. Ta dem ut av panna og la dem kjøle seg.

Aïoli (hvitløks majones)

1stk egg

1 ts fransk sennep
1 ts sherry-eddik
1 stk hvitløkbåt
2 dl nøytral olje (rapsolje)
1 ts salt
sitronsaft, presset


Rens og grovhakk hvitløk. Lag aïoli ved å kjøre alle ingrediensene unntatt oljen raskt sammen i en foodprocessor. Hell i oljen i en tynn stråle. Visp kraftig til massen er gyllen og kremaktig, men ikke lenger enn til alt er godt blandet. Smak til med salt og sitronsaft


Ertepuré:
250 g frosne grønne erter

4 ss godt smør
Salt og pepper
Litt sukker


Bruk en pose grønne frosne erter. Ha dem i en kjele. Sett på lokk og sett den på medium varme til ertene er varme. Tilsett 4 ss godt smør. Kjør i foodprocessor, hurtigmikser eller blender til pure’en får riktig glatt konsistens. Smak til med salt, pepper og sukker.


Bakt chili:
1 bret rød chili

Legg chiliene i en kjele sett på lokk og sett kjelen på medium varme. La chiliene bake i ca 15 minutter. Snu den etter 7 minutter.

Skjær fine skiver av bakte poteten. Legg på ertepuré, aioli, bakt chili og kapers med stilk. Server med parmesanost og risted pinjekjerner og pistarsnøtter.


Tynnribberullade krydret med anis, nelik og allehånde

800 g tynnribbe uten ben
4 korn allehånde
3 nellikspiker
1 stjerneanis
1 ts koriandrefrø
1 knivsodd cayenne
1/2 ts fennikelfrø
1 ts knust havsalt

Alle krydderne varmes i en stekepanne på medium varme til de begynner å ryke. Knus dem fint i en morter og bland med salt. Dryss krydderne på hele baksiden av tynnribben, rull stramt sammen og surr med hyssing. La ribben ligge i kjøleskapet i ett døgn slik at smakene får satt seg godt i kjøttet. Forvarm oljepanna på 230 grader. Legg tynnribberuladen i og sett på lokk. Når det begynner å klikke skrur du ned til 120 grader. Når det begynner å klikke i gjen skru du ned til 90 grader. La rulladen stå i ca 1 time. Ta ut rulladen og ta vare på sjyen. Vask oljepanna og sett den på 230 grader. Stek ribbe svoren sprø trilende rundt.
Klar til servering.

Jeg har servert tynnribberuladen med stekt blomkål, dadler og svisker tilsmakt med ribbesjy som har smak av krydder.

Appelsin og vanilje glassert småløk

1 pose med sjalottløk  eller annen små løk
2 stk vaniljestang
4 dl appelsinjus
1 dl sukker

Begynn med å rense løkene for skall. Del vaniljestengene på langs og ha dem i en kjele og tilsett appelsinjus og sukker. Kok laken ned til sirup. Legg den rensede løken i en annen kjele, sett på lokket og sett kjelen på medium varme. Når det klikker, skrur du ned på lav varme og lar løken stå til den er mør. Ta kjelen bort fra platen og hell sirupen over løken.

Denne løken er kjempe god til kjøtt, fisk og i salater

Kyllingfilet med mangosalat og bakt auberginer

Til 4 personer

4 kyllingfileter
kvernet pepper
½ melon
2 mango
250 g spinat 
1 rød chili
1 lime
mynte
3 dl melonyoghurt
1 aubergin




Start med bakt aubergin:

Når en skal bake auberginer i oljepanna gjør du slik :

Stikk hull i auberginen med en strikepinne. Stek dem i forvarmet oljepanne ved 180 grader uten smør eller olje under lokk til de er brune, myke og har falt sammen (ca 40 min for en passe stor aubergine). Snu den engang i blant. Del auberginen på langs og skrap ut aubergin kjøttet og skjær i terninger, ha aubergin kjøtet i en kjele og smak til med salt, pepper og lime


Stek kyllingfiletene på 230 grader i  ca. 7 minutter på hver side i oljepanna med lokket på skrå. La kjøttet hvile noen minutter før servering.


Del mangoene og ta ut steinene og skjær dem med kone nr.4. Melonen skjæres på kone nr.3. Chili finkuttes og spinaten vaskes godt. Anrett på fat. Drypp over saft fra en lime.  kyllingfiletene serveres helle sammen med mangosalaten.


Drypp melonyoghurt over salaten og server ekstra ved siden av.